Ten slotte

Een auto kopen zonder hier vooraf in te kunnen rijden is een gevaarlijke en potentieel kostbare aangelegenheid. Door bovenstaande adviezen te volgen is de beslissing wel of niet te kopen eenvoudiger geworden. Het is een kunst om een voor u nadelige situatie, zoals het niet kunnen proefrijden in een auto, in uw voordeel te laten omslaan. Doe dit door dit bij de verkoper te benadrukken en door van de verkoopprijs af te dingen.

Zelfs als de auto die u op het oog heeft in perfekte staat is, de mooiste in z’n soort is en APK heeft, moet u wantrouwig staan tegenover een auto waar u niet in kunt rijden. Zelfs een nieuwe APK is geen garantie dat de auto mechanisch in goede staat is. Controleer voordat u in iemand anders zijn auto gaat rijden dat de auto verzekerd is.

Zelfs wanneer u gereden wordt kunt u veel over een auto aanvoelen. Let op de rijstijl van de eigenaar; niet alleen om een indruk te krijgen van de manier waarop hij de auto behandelt, maar ook om te zien of hij kunstgrepen moet toepassen om tekorten aan de auto te verdoezelen. Houdt hij zijn hand op de versnel­lingspook om te voorkomen dat de auto uit de versnelling schiet? Vermijdt hij steile heuvels om te voorkomen dat u merkt hoe de koppeling slipt? Schroom niet om de eigenaar te vragen met de auto de snelweg op te gaan zodat u kunt zien hoe de auto zich op snelheid gedraagt.

Let op slechte acceleratie, vibratie, motorlawaai en wat u nog meer opvalt in het (snel) verkeer. Gereden worden is altijd nog beter dan helemaal niet kunnen rijden. Veiligheid moet altijd voorop staan, zeker wanneer het om auto’s gaat die al lange tijd niet gereden hebben.

Ga goed voorbereid op pad: Neem iets mee waar u op kunt liggen tijdens uw inspectie onder de auto. Een deken of zelfs een stuk karton voorkomt veel ellende op natte en koude opritten. Neem verder mee: een zaklamp, een stel as-steunen, een krik, handschoenen en schroevendraaier(s), pen en papier en de al eerder door u gemaakte aantekeningen over de auto met eventuele fotokopieën uit autohandboeken.

Dit waren een paar nuttige tips waar je op moet letten als je een ‘oudere’ auto of oldtimer gaat kopen. Wilt u echt zeker van u zaak zijn, vraag dan of een expert meegaat; De AutoConsultant.